Dan mladog vina Božole – Francuske Šansone, Jovan Đorđević

8. Mart Nezaboravne Francuske Šansone
20:30

15. Novembar 2018.

Jedinstvena muzička priča, poseban i nesvakidašnji, romantični program u svakom smislu. Francuska šansona kojom se malo ko bavi niko u našoj zemlji.

Jedinstvena muzička priča, dan mladog vina Božole, romantični program u svakom smislu.

Svakog trećeg četvrtka u novembru mesecu, cela planeta slavi praznik mladog vina. Ipak, priča počinje daleke 1937. godine iz francuske regije Božole (Beaujolais). Mladi Božole (Beaujolais Noveau) spravljen je od sorte Game po posebnoj tehnogoji koja mu daje svežinu i voćnost, ali ne i dugovečnost. Po zakonu u Francuskoj, nije dozvoljeno prodavati ovo vino pre tog trećeg četvrtka u mesecu, ali ni posle 15. decembra iste godine. Zato je ovo vino jeftino, a pije se brzo i mnogo…


Kažu da je ovo vino pravljeno za radnike, kočijaše i zanatlije Liona koji sebi nisu mogli da priušte čuvena, ali i vrlo skupa vina prestižnih francuskih vinarija. Za njih možda i jeste pravljeno, ali je trend vrlo brzo osvojio ceo svet. Tog četvrtka, samo u Božoleu se održava više od 120 festivala mladog vina. Dostavljači na vespama jure kroz grad i dostavljaju vina vinotekama i restoranima jer, prema lokalnom zakonu, strogom novčanom kaznom kazniće se svako ko Beaujolais Noveau, bude prodavao pre ponoći. Iako taj zakon ne važi nigde sem Francuske, verovatno zahvaljujući marketinšim magovima, ceo svet je prihvatio ovo pravilo pa ovih dana boce iz Francuske putuju u ceo svet.


Rezervišite mesta

Nezaboravne Francuske Šansone – Jovan ĐorđevićFrancuska šansona kojom se malo ko bavi u našoj zemlji.
Gitarski duo Jovan i Jovan – LES DEUX GUITARES svojim pevanjem i muziciranjem osvaja publiku u restoranima (internacionalnim, francuskim, italijanskim) i klubovima širom zemlje, a svoju aktivnost širi i na koncertne sale po Srbiji, Crnoj Gori, BIH i Republici Srpskoj.


U saradnji sa francuskom Ambasadom u Beogradu i Sarajevu, angažovani su u Danima francuske kulturne baštine, Danima frankofonije, u beogradskim i novosadskim francuskim restoranima uveliko nastupaju na Danima francuske kuhinje, u Noćima Muzeja…


Rezervišite mesta